Určitě je nevyhazujte do koše.
Bez ohledu na to, zda si vypěstujeme vlastní jablka ve své zahradě, sadě nebo je kupujeme v obchodě, jsme už všichni zažili, že tyto slaďoučké plody nám tak trochu ztratily „ze života“. Například, pokud déle stojí v nepříliš vlhkém prostoru, vysuší se. Při přenášení se zase zvyknou obít a krátce na to začnou hnít.
Pokud si myslíte, že taková jablka jsou vhodná akorát jak do kompostu či na vypálení kořalky, mýlíte se. Využijte je k uvaření slaďoučkého přírodního pyré tak, jak to v nejnovější epizodě pořadu Na chalupě ukáže šikovná hospodyňka Kateřina Radvanská. Jablka nakrájejte na čtvrtě, vložte do hrnce, podlijte vodou a vařte půl až třičtvrtě hodinu i se slupkami. Pokud jsou slupky velmi ošklivé, odstraňte je. Když budou jablka rozvařená, rozmixujte je na hladkou hmotu pomocí ponorného mixéru a ještě vroucí ji vlijte do zavařeninových lahví. Takto upravené pyré vám ve spíži vydrží klidně i dva roky. Pokud nejsou jablíčka příliš kyselá, nemusíte do hmoty přidávat ani cukr. V ovoci se totiž vyskytuje dostatek přírodního cukru. Pro zvýraznění chuti stačí přidat vanilkový lusk či skořici. Dobrou chuť!